Corönikan – Att hantera FOMO i covids tecken

Följande text är skriven av en person som suttit i karantän lite för länge. Överseende ombeds för eventuella osammanhängande meningar eller ilskna utspel. 

I snart 9 månader har corona haft ett stadigt grepp om världen, sedan WHO klassade sjukdomen som en pandemi den 11:e mars 2020. 243 000 bekräftade svenska fall (Folkhälsomyndigheterna 2020) och säkert ett stort mörkertal senare har vi nått första advent och året börjar raskt lida mot sitt slut. Än vet vi dock inte hur länge till vi kommer förbli i detta konstiga livsskede som har inneburit extrema förluster och sorger för många av oss. Det handlar helt enkelt om att ta dagarna som de kommer, en i taget. Detta utgör dock en av de största frustrationerna för mig personligen, en människa som vanligen tillbringar mina höstar och vintrar med halsont. Jag måste ta dagen precis som den kommer, då jag kommer vakna minst en gång i veckan, oftast fredag/lördag/söndag, med en kliande hals. Då gäller bara en sak – att stanna hemma. Men hur orkar man stanna hemma när ingen annan stannar hemma?

Man gör det bara. Såklart. I slutändan är FOMO, Fear of Missing Out, egentligen bara ett symptom på social osäkerhet, en slags ångest som bottnar i rädslan för att inte ha kul nog. I början av VT20, när jag själv började på läkarprogrammet, pratade många äldrekursare om just FOMO. Universitetet har så mycket att erbjuda: Nationsliv, kårverksamhet, föreningsliv, närliggande storstäder som Malmö och Köpenhamn, valborg… Ni vet. Vi fick höra tidigt att vi behövde lära oss att sålla bort det som inte var lika viktigt för oss, trots att en röst i huvudet skulle påpeka att absolut allt kändes viktigt. Personligen kände jag ingen större oro kring detta, det fanns ju trots allt så mycket att välja på – att välja bort en kväll på Metro för att plugga till PBL B kändes inte så farligt. Men allt förändrades när covid-19 gick till anfall. Å ena sidan förväntade man sig kanske att corona skulle lätta den allmänna FOMO:n, just på grund av bristen på sociala evenemang, men min teori är att den oundvikliga begränsningen har lett till en ökning. Det går ju inte längre att enkelt välja bort en spelkväll med gänget, för du vet inte när det blir aktuellt nästa gång. Vem är sjuk nästa gång? Är det du som kommer sitta hemma med snuva, väntandes på svar från 1177, nästa gång? Innan jag hör någon påpeka någonting om social distansering vill jag poängtera att majoriteten av oss studenter bor ensamma på 29 m2 i genomsnitt (SCB 2020) och många av oss bor betydligt mindre. Som två Uppsalastudenter nyligen skrev i Lundagård (Norin, Wahlberg 2020) är det omöjligt att kräva fullständig isolering av trångbodda ungdomar utan att förvänta sig att det slutligen slår tillbaka på samhället på andra sätt. Detta är en separat diskussion, men i dessa tider tycker jag att man får skapa sin egen lilla coronafamilj. 

Nu inser även privilegierade jag* förstås att FOMO i covids tecken är ett i-landsproblem. Däremot är tillika psykisk ohälsa till stor del ett i-landsproblem, vilket är varför jag tycker att konceptet är värt att belysa. Det är okej att tycka synd om sig själv helt enkelt, speciellt mitt under en pandemi. Det är emellertid också okej att faktiskt stanna hemma lite oftare än vad vi gör just nu**. Kanske kommer denna FOMO att lätta om vi alla begränsar våra sociala kontakter kommande månad i alla fall? Håll ut och håll modet uppe, för liksom det fanns en tid innan detta*** så kommer snart en tid efter detta.

*Så privilegierad att jag kan auto-korrigera ordet ”privilegierad” som jag först stavade fel på.

**All makt åt Tegnell, vår befriare.

***B.C: Before Christ eller Before Corona?

Källor:

Folkhälsomyndigheterna. 2020. Antal fall av covid-19 i Sverige. https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa (hämtad 2020-11-30)

Norin S, Wahlberg S. 2020. Folkhälsan är mer än bara statistik. Lundagård. 23 oktober. http://www.lundagard.se/2020/10/23/debatt-folkhalsan-ar-mer-an-bara-statistik/ (hämtad 2020-11-20)

SCB. 2020. Minst bostadsarea per person i storstäder. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/inkomster-och-inkomstfordelning/hushallens-boende/pong/statistiknyhet/hushallens-boende-2019/ (hämtad 2020-11-20)

En reaktion på ”Corönikan – Att hantera FOMO i covids tecken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s