Sonden möter – Presidiet 21/22

För ett halvår sedan var de logopedstudenter på termin 4 och 6, nu sitter de som presidialer i Medicinska föreningens styrelse. Vi pratar såklart om ordförande Alva Söderbäck, 25år, och vice ordförande Mathilda Vinqvist, 23år. Traditionsenligt, och till Sondens stora nöje, fick vi träffa de båda för en intervju på självaste Kanylen på HSC. Vi ville både ta chansen att lära känna presidialerna lite bättre, samt se i vilken riktning de kommer styra MF det kommande verksamhetsåret (längst ner i intervjun). Vi sätter oss ner i en soffa, plockar fram lite muffins och sätter igång. 

Var kommer ni ifrån? 

A: Jag är från Stockholm, men jag har också bott i Piteå i två år, och i Belgien, så jag är inte bara stockholmare! Jag är mer än så.

M: Och jag är från Torna Hällestad som ligger en liten bit utanför Lund.

Vad gjorde ni innan ni började plugga?

A: Jag har pluggat opera på folkhögskola i Piteå i två år efter gymnasiet och sen i Belgien, första året på en kandidat i opera. Men sen kände jag att jag inte ville vara frilansare så då hoppade jag av. 

Så du var inne på operakarriär efter gymnasiet?

A: Ja, jag gick spetsutbildning i klassisk sång på gymnasiet. Den ständiga frågan på alla fester är “Kan inte du sjungaaaa?”. Men det har inte hänt än. 

Är det fortfarande en dröm att sjunga inför folk? 

A: Nej, opera är mycket teater så det är mycket att gå in i en roll som är kul, uppträdandet är lite av en bieffekt. Jag har verkligen med mig att det inte är läskigt att prata inför folk för jag har ju sjungit mycket framför publik.

Började du här efter det?

A: Jag jobbade ett år på försäkringsföretag för att vänta på att komma in först. Det är många på logoped som är äldre och börjar sent, så när jag blev aktiv inom MF och träffade folk från andra program kände jag mig helt plötsligt så gammal! Det var nytt för mig. 

Vad gjorde du Mathilda?

M: Jag tog 1 års studieuppehåll och jobbade som lärarvikarie. Jag undervisade en sjätteklass största delen av det uppehållet, så jag var lite inne på om jag skulle bli logoped eller lärare, men till slut så blev det logoped. Man blir väldigt härdad av just läraryrket, 12-åringar är väldigt ofiltrerade!

Då känns det som att ni kommer från väldigt olika bakgrunder och ändå hamnade på logoped båda två? Varför valde ni logopedi?

A: Ja, det är väldigt vanligt att komma från ett sång-intresse in på logoped. Det finns många i vår klass med den bakgrunden. Jag tänkte “Vad kan jag göra där jag fortfarande kan ta med mig det jag har gjort [opera] sen innan och inte kasta bort det?”. Jag har ändå sjungit på en semi-professionell nivå sen jag var tonåring. Också bra för min inre känsla att inte bara släppa allt jag har jobbat med i flera år, utan kunna fasa in på något annat med en röstkoppling. Jag behövde det för att kunna släppa taget… 

M: Snuttefilten logopedprogrammet.

A: Ja! Sen är det är också så att man kommer ha fasta tider, man behöver inte bli överarbetad, man kan jobba med barn. Jag tycker det är ett ganska chill yrkesval. 

M: Det är svårt, jag tror jag ville jobba inom vård, men jag ville inte jobba som läkare eller sjuksköterska, så då kollade jag på vilka andra vårdkategorier som fanns som inte var de “typiska” om ni förstår vad jag menar. Jag läste på lite om det och insåg att det typ var mina intressen: Psykologi, språk och medicin, men utan hanteringen av liv och död. För logopedi är inte på liv och död och det är det jag tycker är skönt. Det jag har ansvar över är att ta tillvara på funktionen som finns och förbättra den i den mån det går.

A: Att ha ett dugligt liv. 

M: Exakt! Och det är enough för mig. 

Hur ser en vanlig dag för dig ut?

M: Jag kommer hit (HSC) och kollar banken, nu är det mycket med betalningar under novischperioden och namnbrickor. Kollar mail, svarar på mail. 

A: Din vardag är ju mer “privat”. Största delen av min tid sitter jag på möten, eller förbereder mig för möten. Behöver jag höra vad vi tycker i den här frågan? Behöver jag fråga MUR vad läkarstudenterna tycker i den här frågan? Skriver anteckningar inför möten och sedan se vem som behöver veta vad vi kom fram till under mötet. Jag har typ bara möten, vilket låter så torrt när man säger det, men jag tycker det är fett kul!

Varför sökte du dig till den här posten?

A: Hur mycket ska man säga hehe? Jag var så himla trött på att plugga på distans och kände att jag behövde en paus. Våra praktikperioder blev påverkade av corona och jag kände att jag inte fick ut det mesta av min utbildning, så då kände jag att jag lika gärna kunde vänta lite. Så jag gick redan i tankarna att ta studieuppehåll. Sen skrev Mathilda i en LAUR-chatt och försökte få någon att söka ordförande, så då tänkte jag en timme och sedan sökte jag. Det var väldigt YOLO-influerat av Mathilda. Hon var för övrigt min fadder, så jag visste i alla fall att hon var en rimlig person att jobba med!

M: Jag kände exakt samma sak som Alva och jag hade bara ett år kvar. Jag hade gått i tankarna om att bli heltidare ganska länge men gick lite fram och tillbaka om huruvida jag trodde att det skulle bli kul. Sen pratade jag massor med Léonie (f.d vice ordförande) från det att hon gick på sin post. Eftersom jag skulle ta examen ett år senare kände jag att det inte fanns någon mer chans – antingen söker jag nu eller så ångrar jag det för alltid. Så jag sökte!

Är posten som du förväntade dig (än så länge)?

A: Gud vilken spännande fråga. Jag har inte identifierat mig så mycket som MFare, vilket jag tror att många logaudare specifikt upplever. Så det var lite speciellt, för jag har inte varit fadder på novischperioden, jag har inte gått på så många sociala event och så. Jag visste att jag nog skulle göra ett bra jobb, men jag var lite orolig över hur det skulle tas emot av andra medlemmar att jag kom in som ett wild card. Så jag hoppades mest att det inte skulle bli stelt. Men det var oväntat för mig att jag skulle bli så….

M: Frälst?

A: Haha, ja men ändå!

M: Det är absolut som jag förväntade mig. Jag hade ändå en bra uppfattning om vad som skulle hända och vad jag skulle känna. Sen vet man ju inte förrän man sitter där och varje dag är lite som en överraskning. Sen är det spännande att sitta i den här coronasituationen. Allt blir ju nytt och spännande och man vet aldrig vad som kommer hända riktigt.  

Vad ser du mest fram emot med din post?

A: Jag hoppas att kunna göra ett intryck på MF på ett positivt sätt. Jag skulle vilja att min kompetens och erfarenhet blev förevigad i föreningen. Inte som i att “jag vill finnas forever”, men som att jag inte har suttit här ett år i “onödan”.

M: Jag tänker att någonting positivt kommer att komma av detta, för det sitter två logopedstudenter som presidialer och bara att kunna säga det känns skitbra. Jag kände från första posten jag tog på mig, att jag i alla fall har fått in logaud. Att man inte behöver “vara någon” för att söka, man kan också söka för att man genuint tycker att det verkar kul. Jag hade ingen erfarenhet innan jag sökte novischgeneral (f.d post) och det gick jättebra.

Allt är möjligt om man vill!

A: Cringe!

M: Men det är sant. 

A: Det skickar nog ut en signal, specifikt till läkarstudenterna också, i och med att de är så många så kan det vara lätt att glömma bort att de inte är de enda. Och då vi sitter där vi sitter kan man inte glömma det. En ständig påminnelse om att det finns andra program!

M: En friendly reminder, det är vad vi är. 

Vad är det bästa med MF enligt dig?

A: Den amount of pepp som finns. Det tar aldrig slut på engagemang! På nåt sätt finns det alltid folk som tar på sig saker och gör saker och det är så himla positivt tycker jag. Det finns någon slags underliggande kraft för föreningens verkan och liv och det tycker jag är så himla kul att se. Det finns så många som engagerar sig och startar upp nya utskott och blåser liv i gamla och det är väldigt inspirerande tycker jag. 

M: Och typ gemenskapen i det hela är ju också fantastisk. Det är superkul att få vara med inom den. Men du sa det så bra Alva! +1!

Vad är det sämsta med MF?

A: MF:s historia är ju en fördel och en nackdel. Vi har med oss så mycket kunskap från föregående år, men det kan också vara en bromskloss i att förändra saker till det bättre. Det finns så många hårda traditioner och starka åsikter att saker ska vara som de har varit. Det är väldigt traditionspräglat helt enkelt. 

Vad sysslar du med när du inte är här? (intressen osv)

M: Umgås med kompisar, gör som alla andra vanliga människor… Den frågan är så svår för jag har ingen nischad hobby, jag stickar inte och håller inte på med sticklingar – de bara dör. Jag har köpt ett pussel, i jakt på en hobby, men det har inte öppnats än. Man vill ju bara hitta något som är “ens grej” så att man kan svara på den här frågan! Jag hade velat säga pussla, men det kan jag inte säga. Tyvärr!

A: Jag är med i två andra styrelser utanför MF så jag har tyvärr ingen fritid, av eget val. Jag tycker att styrelsearbete är jättekul, för jag är en nörd, men innan jag engagerade mig i MF spelade jag mycket World of Warcraft. Det är en random hobby som jag inte brukar säga så mycket om till folk.

M: Men nu är det on the record!

A: Och det står jag för!

Hur känns det att inte plugga? Saknar ni skolan eller är det skönt med pausen?

M: NÄ inte alls (på frågan om att sakna skolan).

A: Jag tycker det är skönt. Jag tycker att det är superkul att plugga men det är också skönt att skjuta på att börja jobba och bli klar. Sen när ens klasskompisar skriver om föreläsningar i gruppchatten eller om att ses och plugga kan jag tänka “jag vill vara meeed” men det är ju inte plugget, det är ju kompisarna liksom. 

M: Asså mina kursare pluggar ju statistik nu. Så jag känner mest nae. 

Så, då är frågan vad vi kan förvänta oss av årets nya presidium. Vilka världsledare kan de liknas vid? Sonden bestämde sig för att undersöka saken vidare med några mer eller mindre enkla frågor sammanställda i nedanstående tabell. 

LedareFrågaAlvaMathilda
Emmanuel MacronVem är den äldsta du har dejtat?Ett år äldre (killen Alva är tillsammans med sedan 8 år tillbaka). 
1 poäng
Jämnårig.


0 poäng
Joe BidenVilken är din favorit-glassmak? (Trivia: Bidens favoritsmak är enligt källor chocolate chip)Blåbär0 poäng
Kokos0 poäng
Kung Carl XVI GustavHar du någonsin gjort bort dig när du talat inför folk? Nope, har så mycket scenvana. Brukar dock babbla på en del, ibland på svengelska.

0 poäng
Ja på spanskan i gymnasiet. PÅ SPANSKA.


6 poäng
Vladimir PutinHur skulle du känna kring att sitta kvar på den här posten i 21 år? Jag skulle åldras, men studenterna skulle förbli unga för alltid. Man skulle ju hänga med 20-åringar som 40 åring liksom…

0 poäng
Det hade jag inte velat. Det hade inte varit bra för föreningen.


0 poäng
Boris JohnsonÄr bad hair days ett återkommande fenomen i ditt liv?Ja.10 poäng
Ja. Everyday is a bad hair day.


10 poäng

Mahatma Gandhi
Skulle du beskriva dig som sexpositiv eller negativ?Positiv.
10 poäng
Aaaa.
10 poäng
Erna SolbergBrukar du följa dina egna råd? (Trivia: Solberg höll en stor födelsedagsfest trots coronarestriktioner som hon varit med och infört.)Ja, helt ok. Bättre på att följa egna råd än andras. 


0 poäng
Nej. Brukar följa Alvas råd däremot!


6 poäng
Angela MerkelVad tycker du om Mutti krossade tomater? (Trivia: Merkels smeknamn är mutti (ish mamma på tyska))

*Obs att denna intervju utfördes innan det tyska valet 2021*
Mutti påminner om Alvas pojkväns smeknamn Lutti. Lutti-Mutti. Annars ambivalent inställning till Mutti krossade tomater. Handlar bara från Garant.

2 poäng
Det bästa som finns. Så gott!10 poäng
Kim Jong UnVilket är det högsta berg som du har bestigit? (Trivia: Kim har bestigit Nordkoreas högsta berg flera gånger (enligt nordkoreanska medier).)Fjällvandring. Lite upp och ner. Kanske 1000m eller nåt. Berg/kulle i Dalarna7 poäng
Inget. Trappan på HSC

1 poäng

Sammanfattningsvis kan vi nog förvänta oss stordåd av dessa två. Kanske kan vi med lite fantasi se delar av Erna Solberg, Angela Merkel och kungen i Mathilda? Likaså kan vi se lite av Ghandi i båda presidialerna, vilket vi tycker bådar gott. Likheten mellan de båda och Boris Johnson, å andra sidan, får oss att spekulera kring om nyheten om att MF ska lämna Corpus Medicum snart kommer nå oss. Is MFexit coming!? I så fall hörde ni det i Sonden först. Slutligen hoppas vi på att det enda som kopplar samman Kim Jong Un och ordförande Alva är deras kärlek till bergsbestigning.

Fotograf: Eskil Högman
hogmanen@gmail.com
Insta: hogmanen www.hogmanen.myportfolio.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s