Hur mycket snusar medicinare… Egentligen?

373 svar! Från Lunds olika medicinare och en ensam rackare från läkarprogrammet i Göteborg som råkade hitta google-formuläret. Det må vara jobbigt att läsa en vetenskaplig artikel som denna som innehåller fler siffror än bara sidnumreringen, men spänningen är olidlig och jag ska nu göra mitt allra bästa för att sammanställa era svar på ett högst ovetenskapligt sätt. 

(Snus + Kaffe) – Rökning = Medicinare

Först dyker vi ner i VAD medicinare konsumerar. Den första siffran som slår oss är att en hel tredjedel av er (36%) har ALDRIG rökt, och hela 45% har rökt någon gång men röker inte. Resten rapporterar att de har slutat röka, att de identifierar sig som feströkare, att de enbart röker pipa eller att de röker men inte cigaretter… Har giftpinnen sina glory days bakom sig?

Vi går vidare till er kaffekonsumtion. Här erkännes det att det blir en hel del kaffe. 34% dricker koppar, i plural, dagligen. Sen får vi inte glömma de 10% som bara dricker svart kaffe, och till er vill jag bara säga att jag finns här för er om ni behöver prata med någon <3. 

Utöver detta behöver många (25%) en kopp för att komma igång medan dryga 10% tycker att det smakar bränt skit. Några “dricker inget annat än kaffe och gillar fb-memes om kaffe” medan 4% “bara dricker :,)”… 

Vissa överkonsumerar “både kaffe och renare dryckesvarianter, helst i kombination”, andra “dricker kaffe på sjukhuset, för skatteåterbäring”, några späder ut skiten med 50% mjölk. En annan knaprar koffeintabletter och en tredje konsumerar ett helt 450g-kaffepaket varje vecka. Slutligen finns det några stackare som kämpar för att bli väck koffeinberoendet. 

Helt klart finns det ingen koppling mellan att plugga på HSC och att bli kaffeberoende, eftersom HSC-kaffet ruinerar en 17 kr åt gången. Att plugga på BMC däremot… Där uppenbaras en stark kausalitet mellan 12 kr-kaffe och koffeinmissbruk.

SNUS!

Äntligen har vi kommit till snusen. Likt rökningen har många (30%) ALDRIG snusat eller hälsar att de inte snusar (21%) och hela NIO personer har lyckats sluta! Detta betyder att vi har en MAJORITET av 53% medicinare som inte snusar. Med det sagt har vi 47% matherfackers som säkert sitter och suger på en liten saftig påse as we speak. Av alla medicinare är det endast 25% som erkänner att de snusar, rungande 21% hävdar att de bara festsnusar (lol). Det är även värt att belysa att 1% “har slutat men ska nog börja snart igen”.

Snuseriet: Hur fasen började det?

Nu dyker vi djupare in i ert snuseri. De allra flesta började snusa när de var 18 eller 19, och överväldigande 42% började genom att de “tog en rackare på en fest… sen spårade det”. 

Ni behöver inte längre skämmas därute ni fina själar (10%) som står för att ni la en fet spya den första gången ni snusade och trots detta fortsatte att nära tandköttet med nikotin. Du är inte ensam. 5% startade snusresan tillsammans med en vän genom att köpa en gemensam dosa. En del av er (7%) blev hooked på snaus när ni “skulle sluta röka när man inte fick puffa-gutt på uteserveringar längre”. 5% av er hade precis fyllt 18 och tänkte “äsh, varför inte köpa en liten dosa” varpå “det spårade”. 6% föll i fällan när Lyft lanserades och några andra stackare när de fick gratisdosor av ZYN. Ni är levande bevis på hur storbolagens marknadsföringsteam kanske bidrar trots allt. Stort.

Många tog till med snus för att byta ut alkohol på fest: för att dricka mindre, för att inte kröka under en antibiotikakur och/eller för att hålla er vakna. Samtidigt var det många som blev “grupptryckta” in i snuseriet. Grupptryck är ett stort problem. Men sluta skyll ifrån er föffan. 

Jag bad er berätta era historier om hur ni började och här kommer jag nu lista några av mina favoriter:

 • “Jag spelade hockey”
 • “Skulle impa på polarens äldre bröder”
 • “Kunde ej dricka pga mono(kyssjukan), hittade kicken i annat”
 • “Någon var ju tvungen att utbilda danskarna i denna kulturform av nationalstolthets-kaliber. Skulle dock aldrig ge mig på just kaliber… XR only”
 • “Umgicks med norrlänningar”
 • “Toddy made me do it”
 • “Reste i Sydostasien med en vän som bara fick ta med en stock. Så i utbyte mot att jag tog med en extra stock som han betalade för, fick jag smaska i mig en snus per dosa i 4 månader. Snusen blev torrare för var dag vi solade och beroendet sprang iväg. Nu, 4 år senare, önskar jag att jag inte fått betalt i snus.”
 • “Uppvuxen i Värmland, det var obligatoriskt tillsammans med Eddie Meduza”
 • “Förmannaskapet i MF visade sig vara mer tärande på den psykiska hälsan än jag först trott. En lyft varje gång nåt går åt helvete är det enda som håller en igång…”
 • “Tog mig an snusandet som ett projekt under hemskola under corona pandemin VT20. Det var kul. Sedan spårade det och jag slutade ca 20 snusspyor senare.”

Vad har du för snuskänslor?

Snusare visar sig ha den emotionella räckvidden av en prepubertal 14 åring. 

Hur många gånger har du slutat och börjat igen?

Detta var bevisligen en känslig fråga och jag tror att en wordcloud kan sammanfatta det rätt bra.

Många har aldrig slutat och planerar inte på det heller: “om man aldrig slutar slipper man bli besviken när man börjar igen”. Någon slutade en gång för en studie men “har i övrigt inga planer på att sluta om det inte publiceras någon studie som kopplar det till typ rövcancer”. 

De flesta snittar på att ha börjat och slutat mellan 2-4 gånger. Andra börjar snusa varje gång det är fest och somliga “slutar varje gång dosan tar slut och börjar igen två dagar senare när jag går förbi Ica”. Många är uppe i double digits när det kommer till att börja och sluta snusa.

Varför snusar du?

Övervägande 38% snusar för den omtalade “nicko-kicken” och stabila 18% snusar för att “att ta en snus är som den där toffifee-reklamen där solen skiner in på en lycklig familj som spenderar tid tillsammans”. Vi tar och rabblar lite het statistik på varför andra medicinare snusar:

 • “För att det inte är ett val längre” (13%)
 • “För att känna något” (11%)
 • “Jag är en snus connoisseur” (5%)
 • “För att starta dagen (och tarmsystemet)” (2%)
 • “För att få budgetfyllan på klubben”
 •  “För att det är gött ha nåt att pilla med, ångestladdad som man är”
 • “För att man blir fackad”
 • “Jag inbillar mig att det är ett aktivt val och att det är trevligt men så när huvudvärken kryper på under en snusfri dag inser jag att det inte längre är mitt fria sinne som väljer detta utan mina acetylkolinerga receptorer som tvingar mig.”

Var lägger du snusen?

Solklara 42% lägger snusen i överkäken på höger sida. På en stark andraplats (39%) läggs snusen i överkäken på vänster sida. Totalt fyra personer slänger visst in sin snus mitt under näsan. Vissa satsar på snus i plural:  “dubbel snus, ök bilat” eller “tills platsen tar slut”. 

Underkäken verkar sannerligen vara impopulär men det finns allt några som klämmer in en rackare (eller två) där med. Resterande kör på den väletablerade strategin som  innefattar att rotera sina prillor. 13% roterar för att INTE råka härda tandköttet, för att behålla dess oskuld så det känns som ”att snusa för första gången” varje prilla. 5% roterar för att den ena snusgropen blev läskigt djup och började gå sönder. 

Glenn Strömberg on Twitter (~7 prillor, ök hö.)

Vad snusar medicinare?

Här har vi bevisen på Lyft-epidemin. Alla som brukade säga “ughh Lyft är inte ens riktigt snuus” sitter numera och dreglar på en Lyft Freeze. Onekligen.

Beskriv med ETT ord vad du känner när du stoppar in en prilla

Nu vill jag bara att du som läsare ska ta din tid och njuta när du läser om alla fina snusares olika snuskänslor. Förhoppningsvis ser du din egen snuskänsla, kanske ser du några andra som satte känslan ännu mer mitt i prick. 

Några avslutande ord

Bermudatriangeln av rökning, kaffedrickning och snusning visar sig vara något mer av en dynamisk duo av snus och kaffe. Resultaten indikerar att de som gillar att snusa gillar att:

 • …ömt men passionerat klämma in en miniatyr-tepåse så tätt intill valfri slemhinna som möjligt
 • …skita på sig på morgonkvisten
 • …få en alternativ fylla (av ekonomiska/antibiotika/hälso-skäl)
 • …ens nikotinerga acetylkolinreceptorer receptorer tvingar en

P.S Denna studie är baserad på riktig data från riktigt sköna medicinare. Studien utfördes i högsta möjliga mån ovetenskapligt och inget p-värde skymtas på flera mil. Syftet med denna studie är blott att ge upphov till ryck i smilbanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s