Vänthallen – En djupdykning i Bajs-Botulfs

Vardagar, helger, förfester, efterfester eller generell bakispräglan. För en Lundastudent bjuder dessa stunder alltid in för en lång smakrik cylinder, som vi hädanefter kommer referera till som en falafelrulle. Bröd, sallad, tomat, gurka, såser i alla dess liken och slutligen friterad kikärtssmet. För många är det allt en falafelrulle kan bidra med. Men vi – Rankargänget – menar att det finns mer att hämta. För två år sedan la vi våra drömmar åt sidan för att fokusera på det viktiga: vilken är den godaste falafelrullen i denna platta, övervuxna, rulleformade landmassa vi kallar Sverige? Av ren slump har resan tagit oss till Lund, en av Sveriges mest rulletäta städer och vi ser det därför som våran plikt att under kommande månader leta efter Lunds godaste falafelrulle.

Det var en dunkel septemberkväll på Lunds gator och vi begav oss mot vänthallen. Belägen mitt emot Botulfsplatsen kan vi hitta Lunds billigaste falafelrulle på Kebab Time, Falafel Time, Glasburen – kärt barn har många namn. Vår fotograf var femton minuter sen och kylan började leta sig in under våra kepsar. Den lysande glasburen var mer lockande än någonsin. Botulfs vänthall, Mekka för bajsnödiga resenärer. Toaletten där toalettringen börjar vid dörröppningen.

När vi till slut kom in i värmen möttes vi av ett kluster falafelentusiaster, hög musik, gapande munnar och gamla minnen. Det tog inte lång tid innan vi fick beställa. Glasburen är inte bara känt för att ha Lunds billigaste falafel eller äckligast toalett, de är också ruggigt snabba. Vi hann knappt vända oss om efter vi betalat innan vi hade våra rullar i hand och äntligen var tiden kommen. Äntligen får vi RANKA!

Falafelrullen rullar in på det fantastiskt låga priset 25 kronor styck. Men tyvärr måste vi meddela att man till viss del får vad man betalar för. Ibland finner man tur i oturen, men denna dag fann vi otur i turen. Isbergssalladen har aldrig varit så fräsch, men ty aldrig funnits i sådana mängder. Salladen fyllde ut ytor vi innan inte visste existerade och den fräscha smaken blev överväldigande. Vidare bad vi om hälften stark sås, hälften vitlök. På Glasburen innebar detta tydligen första halvan bara vitlökssås, andra halvan bara stark sås. Ett lätt missförstånd men trots det en besvikelse.

Däremot levererar Glasburen på andra vis. Den starka såsen bidrar med en perfekt hetta som fungerar i harmoni med deras fantastiska kikärtssmet. Även brödet sticker ut då rullen placeras i en paninigrill innan den slutligen når de hungriga kundernas händer. Utöver deras ingredienser imponerar även Glasburen med deras öppettider. Att hålla dörrarna öppna mellan 09:00 till 05:00 på helger och 09:00 till 02:00 på vardagar förtjänar en eloge.

Med detta sagt känner vi oss redo att ge ett slutligt betyg. Rullen är god men har inga spännande smaker som tar den till nästa nivå. Det låga priset ger däremot en guldstjärna i kanten. Med tanke på både nackdelarna och fördelarna ger vi Botulfsplatsens Glasbur en stabil 6/10 kikärtor.

Detta var däremot inte slutet för Rankargänget då vår resa bara har börjat. Om två veckor kommer vi besöka en plats som enligt många har Lunds bästa falafelrulle. Ett litet hål i väggen med stor påverkan på Lunds matkultur.

Rank-out,

xoxo Sigge och Jakob

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s