Sonden möter: LAUR

Först var det presidiet. Sen var det BUR. Vad kommer härnäst? Stefan Löfvén? Nej, inte än i alla fall. Sonden har däremot nyligen fått chansen att intervjua LAUR: Logopedi- och audionomstuderandes utbildningsråd. Vi träffade ordförande Emma Passad och vice ordförande Lovisa Ågren på Zoom måndagen efter Alla hjärtans dag. 

Både Emma (23) och Lovisa (24), läser termin 6 på logopedprogrammet och har komiskt nog lite liknande bakgrund. Båda två har pluggat engelska på högskolenivå och menar att det kanske egentligen inte är så konstigt att lingvistiken har lett dem till logopedprogrammet. “Språk är mitt stora intresse”, säger Emma, men tillägger att även psykologi och medicin ligger henne varmt om hjärtat. I samma veva nämner Lovisa att det hon uppskattar med sin utbildning, som också var skäl till varför hon valde den, är att den utgör en kombination av psykologi, språk och studier kring mänskligt beteende. 

På frågan “Vad gör en logoped?” får vi ett utvecklat svar. En logoped kan arbeta inom flera olika fält och därmed kommer arbetet att variera beroende på placering. Det kan bland annat handla om afasi inom neurologin, talstörningar hos barn, stamning, dyslexiutredningar och röstträning. Audionomer har likaså flera olika branscher att välja bland, inklusive musik och medicin. De testar ut hörselhjälpmedel, gör hörseltester och försöker göra miljön mer ergonomisk för hörseln. På fakulteten, och uppenbarligen även på studentkårsnivå, klumpar man lätt ihop audionomer och logopeder. Detta menar Emma och Lovisa delvis beror på att programmen under det första året läser utvecklingspsykologi ihop, samt anatomi och delar utav fonetiken. Dessutom menar de att det är en naturlig konjugering, då man gör så internationellt. I Danmark, exempelvis, blir man legitimerad log-aud efter 5 år, och inte det ena eller det andra. För övrigt är log-audarens naturliga habitat sjukhuset och inte BMC. Exotiskt!

Vidare berättar Emma och Lovisa om LAURs verksamhet, som på många sätt tycks likna BURs (vi hänvisar till intervjun Sonden möter BUR). Detta framför allt då LAUR liksom BUR har en rik social verksamhet. I vanliga fall hålls aktiviteter regelbundet och Lovisa menar att hon i rollen som vice skulle ha haft mycket mer att göra under ett vanligt år, men att en del evenemang har kunnat gå av stapeln ändå. Exempelvis hölls ett digitalt quiz under hösten, som var uppskattat och därför antagligen kommer genomföras igen. För den som intresserar sig just för organisering av sociala evenemang finns det en post just för detta inom LAUR.

LAUR är förutom en social verksamhet en brygga mellan studenter och programledning, likt både MUR och BUR. På stor-LAUR, som sker 3-4 gånger per termin, möts programdirektören för logopedprogrammet, styrelsen och 2 kursombud från varje klass för att diskutera pågående kurser. Det handlar, enligt Emma, inledelsevis om ganska mycket formalia, men leder till en bra relation med programledningen där programnämndens rapporter kan nå ut till studenter, som i sin tur kan ställa frågor om tentor och terminsupplägg. Programdirektören för audionomprogrammet möter likaså audionomernas kursrepresentanter och audionomstuderande styrelseledamöter. Däremot är logopedprogrammet överrepresenterat inom LAURs styrelse för tillfället, i och med att det finns fler logopedstuderande än audionomstuderande i Lund. 

När Sonden frågade Emma och Lovisa om varför de engagerat sig i LAUR svarar båda två att det är en möjlighet och en skyldighet att försöka påverka programmet man studerar, men att det även erbjuder möjligheten att träffa nya människor. Det är kort sagt ett enkelt sätt att engagera sig. Engagemang är dock inte en bristvara hos varken Emma eller Lovisa, märker vi under intervjun, när Emma först berättar att hon förra året satt som studenthälsoansvarig i Medicinska Föreningens styrelse. Lovisa har också varit engagerad i MF:s verksamhet genom att vara fadder, och inledde sin karriär inom LAUR som kursombud, vilket även Emma gjorde. När det kommer till MF:s verksamhet vill både Emma och Lovisa lyfta att det är av intresse för både logoped- och audionomprogrammet att vara mer involverade. De menar att de förstås är svårare att nå, i och med att de sällan håller till på BMC, men att de inte är några enstöringar. Det kanske är något att ta till sig för alla som engagerar sig inom MF.   

Med alla praktikaliteter avklarade avslutade vi på Sonden intervjun med LAURs frontfigurer genom att, i kärlekens tecken, be dem beskriva den perfekta dejten. Nu har alla hjärtans dag visserligen passerat, men för den modige Sonden-läsaren kan vi ändå meddela att det bästa sättet att få Emma på fall är med choklad. Lovisa tänker tydligen i liknande spår:

“Det värsta är ju att fika verkligen är vägen till mitt hjärta”, säger hon som svar på frågan, men tillägger även att pubquiz är ett sätt att fånga hennes intresse. Öl och bulle – vilken kombo!

Med det vill vi avsluta denna intervjubaserade granskning av LAUR och dess ledare. Vi vill rikta ett stort tack till Lovisa och Emma som ställde upp på intervjun, och vi hoppas att se mer av denna verksamhet i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s