Årets förvillare rör runt i medicinens värld

I mer än 30 år har den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) delat ut två årliga utmärkelser: årets folkbildare och årets förvillare. Dessa priser syftar till att belysa personer eller organisationer som genom sitt beskrivande av vetenskap under året gjort allmänheten en tjänst respektive skapat förvirring. På sin hemsida skriver VoF följande:

”Till Årets folkbildare kan den utses som i Sverige under året bidragit till det mödosamma och långsiktiga arbetet med att göra vetenskapens metoder och resultat kända för en större allmänhet. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att skapa förståelse för vetenskapens begränsningar och för behovet av kritiskt tänkande inom vetenskapen.”

”Till Årets förvillare kan den utses som i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn.”

Föreningen VoF bildades 1982 och har i dag över 2600 medlemmar. Deras syfte är att på olika sätt ”främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat” – ett av dessa sätt är genom att varje år dela ut priset för årets folkbildare. Men även den andra utmärkelsen, årets förvillare, är av stor vikt – och det är priset som i år utmärker sig.

Om du som läsare var vid liv år 2018 har du nog knappast missat boken ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson. Denna bok, som blev 2018:s mest sålda, totalsågades av psykologer landet över för sin rent pseudovetenskapliga kategorisering av olika personligheter. Det året utsågs därför Thomas Eriksson till årets förvillare. Ofta har fallet just varit att enskilda individer fått denna bemärkelse, och ibland mindre organisationer eller stiftelser. Men i år var det annorlunda; i år gick priset till en organisation av betydligt högre kaliber än så:

”Året förvillare 2022 är Expressen och Aftonbladet för blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar.”

Vafalls?! Två av Sveriges största tidningar har förvillat allmänheten mer än någon annan?
Ja, kära läsare, det är sant. Det rör sig om flertalet artiklar som publicerats kring hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln), där tidningarna vägt enskilda individers upplevelser gentemot vetenskapligt beprövad erfarenhet och omfattande statistik på ett sådant sätt som gjort det svårt för gemene läsare att förstå hur den ska förhålla sig till det som skrivs. Dessutom, menar VoF, kan dessa artiklar ha uppmanat läsare som lider av hypotyreos att börja experimentera med sin egen behandling.

För den intresserade finns VoF:s fullständiga motivering att läsa på deras hemsida.

Vetenskap och Folkbindning gör en mycket viktig sak i att uppmärksamma och belöna den som bidrar till allmänhetens förståelse av vetenskapens framsteg och resultat. Samtidigt visar årets pris att något annat också är viktigt: att reagera när undermineringar av vetenskapen görs. Att Expressen och Aftonbladet, två av landets allra största tidningar, mottager dessa utmärkelser i år är ett bevis på hur snett det kan gå när noggrannhet och aktsamhet förbises i jakten på en underhållande och fängslande tidningsartikel.


Utmärkelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s