En inblick i alternativmedicinens värld

Jag gick med i en Facebookgrupp om homeopati för att rapportera om olika kurer de föreskrev, men fick istället en tankeställare om en värld jag aldrig tidigare varit i kontakt med.

När jag gick med i Sonden tänkte jag egentligen att jag skulle skriva om reality-tv eller göra inne/ute-listor – det vill säga skriva om sådant som är verkligt intressant och samtidigt gav mig anledning att grotta ned mig i underhållning väsensskilt från mina studier. Väl sittandes på mitt första möte kändes dock mina sanna skribent-intentioner inte fullt så briljanta som på vägen dit: jag behövde i panik komma på ett smart substitut. Det landade på alternativmedicin.

Om det lät fullt så intellektuellt och roligt som jag ville hoppas på vet jag inte, men förslaget godkändes icke desto mindre. Nu uppstod dock andra utmaningar. Jag har ingen erfarenhet av naturläkemedel, ställer mig (förmodligen liksom många andra medicinstudenter) skeptisk till dess användning och var osäker på hur jag skulle få tag på information gällande olika botemedel. Jag vände mig därför till den enda källan jag har verkligt förtroende för (Facebook) och gick med i en privat grupp för intresserade mammor runt om i världen för att läsa på. 

Det första jag möttes av var hur mycket som delades i gruppen, framförallt gällande barn och deras besvär. “Hur botar man borrelia och kattklösarsjukan med örter istället för intensiv antibiotika?” . 79 svar på en fråga om hur man förbättrar sin fyraåriga sons aptit, framförallt syftande till att göra en “parasite cleanse”, att han kanske har zinkbrist eller att följa tråden för råd till sina egna barn med samma problem. De flesta i gruppen amerikaner som inte ville vända sig till den traditionella sjukvården. Varför? 

Något över konceptet att vända sig till källor som saknar evidensbaserat underlag och medicinsk expertis för att behandla sina barns olika åkommor känns mig kontraintuitivt. Med det sagt ville jag hålla mig öppen för att förstå resonemangen och följa regeln i gruppen att inte ägna sig åt “mom-shaming”. Många normala problem, exempelvis en stukad fot, kan säkert hjälpas av lite arnica-salva. Borrelia bör inte behandlas med örter, men i exempelvis USA, där man riskerar en hel månadslön för sjukvård, känns tröskeln lägre att vända sig till homeopater “specialiserade på neurologiska åkommor”. En tragisk verklighet jag som medborgare i ett land med fungerande och nästan gratis sjukvård känner är svår att raljera över. 

Det finns självklart också människor i Sverige som av olika anledningar vänder sig till naturläkemedel istället för sjukvården för att bota sig och sina barn, det har jag läst på flashback. Det är en av våra framtida uppgifter att skapa förtroende för vården och samhällets plikt att fånga upp de barn som behöver behandling för sina åkommor. Den lagstiftning som finns i vårt land begränsar också möjligheterna att ge och köpa potentiellt giftiga eller skadliga mediciner till sina barn, något att vara tacksam över.

Jag har i efterhand inte blivit övertygad om homeopatins mirakel, men jag känner mig lite mindre dömande gentemot mina oliktänkande. Som avslut har jag därför skrivit en liten inne/utelista för april:

Ute:

1. Att använda örtmedicin som antibiotikasubstitut 

 2. Mom-shaming

3. Ventilationen på HSC  

Inne:  

1. Gratis sjukvård

2. Ödmjukhet inför människors olika förutsättningar   

3. Reality-tv. Alltid. 

PoK, Alva Forsström


Källor:

1. Min facebookgrupp för homeopati-mammor (lämnas ut vid intresse)

2. Collins S. et al Too High a Price: Out-of-Pocket Health Care Costs in the United States Findings from the Commonwealth Fund Health Care Affordability Tracking Survey, September–October 2014 (New York: The Commonwealth Fund nov. 2014 

3. Det ansedda internetforumet Flashbacks avdelning för “alternativ medicin”. Det är en samling av olika trådar. Rubrikerna lästes 2023-03-19. https://www.flashback.org/f377

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s