När Ett Hjärta Spelar Rock n’ Roll – Varför Alla Borde Lära Sig HLR

Figur 1. Solen

Bilden ni ser togs kl. 08:19 den 21a februari 2023. Den visar en skygg morgonstjärna. Den gäspar ståtligt över Parentesens parkering i södra Lund. Visst är den vacker?

Klockan 08:35, alltså ynka 16 minuter senare, kommer ett samtal till larmcentralen 112 till Kastanjegatan 19A i Lund. En ung man i 20-årsåldern har plötsligt kollapsat. Han låg i leran och krampade. Ett par människor rusade dit för att hjälpa. Det visade sig att han inte hade någon puls. Tiden tickade. Han behövde omedelbar hjärt- och lungräddning. Tick. Tack. Även hjärtstillestånd som inträffar på sjukhus har mindre än 50% överlevnad. Tick. Tack. Utanför sjukhus, i bevittnade fall, ligger sannolikheten att överleva plötsligt hjärtstopp på ca 10%. Tick. Tack. Där börjar vår lilla historia.

Ja, det där var menat att va ett försök på en så kallad ”cliffhanger”.

Duh Duh Duuuuh. 


Fråga 1. Vad hände?

”Ventrikelflimmer (VF), eller kammarflimmer är en akut, allvarlig typ av hjärtrytmrubbning, som yttrar sig i så snabb och oregelbunden puls att det i praktiken är det samma som hjärtstopp.”

Hjärtat drog med andra ord en Kurt Cobain, både i bemärkelsen att den spelade underbar men kaotisk rock n’ roll och i bemärkelsen att den sköt sig själv med en jävla shotgun för att försöka hamna i Nirvana. Ifall det inte är fruktansvärt uppenbart redan var det mitt, er kära sondenskribents hjärta, som drog en Kurt Cobain den där soliga tisdagsmorgonen. 

Figur 2. Lego gör varje situation 40% bättre

Patientjournalen summerar det såhär: “Faller ihop ute med vad som initialt tolkas som krampanfall men man förstår därefter att pat har hjärtstopp. Detta kommer sannolikt under löprunda. Tränar inför halvmaraton. Lite oklart tidsförlopp innan pats ankomst. Ambulans kommer 12 min efter larm och då pågår bystander-HLR. VF, def x 2. Därefter ROSC.”

Jag refererar till begreppslistan i slutet av artikeln, ifall vissa ord ter sig oklara.

Figur 3. Ett konstverk min kära fader gjorde för att summera händelseförloppet. Ganska artsy, enligt mig.

Fråga 2. Överlevde jag?

Svar: Svårt att veta. Beror på vem “jag” är. Tolka själv utifrån figur 4. och figur 5.

Figur 4. Två svettiga, uttråkade och sjukhusmarinerade fötter.
Figur 5. Första dagen på sjukhuset. I honom cirkulerar det en salig dos OxyNorm (narkotiskt analgetikum, en typ av opioid)

Fråga 3. Vad lärde jag mig?

 • Lego är fortfarande underbart.
 • Universitetssjukhuset (syftar på “blocket”) är mycket vackrare på insidan än utsidan.
 • Sjukhusmaten är förvånansvärt bra. Balanserad och varierad kost. Broccolin är dock alltid lite överkokt. Kompenseras av att potatisen alltid är perfekt kokt.
 • Skattepengar går ibland till bra saker.
 • HLR är högt skattat, men fortfarande djupt underskattat.
 • Livet är skört. Ännu mer skört än du tror.

Fråga 4. Varför skriver jag detta?

Tre anledningar.

 1. Jag är uttråkad här på sjukhuset. Jag är fruktansvärt trött på att spela kort med sjuttioåringar och stirra ut genom fönstret som en zombie. Inger här är jättetrevlig, vi har inte mycket att diskutera förutom strategier när man spelar skitgubbe (AKA vändtia).
 1. Jag tycker att vi påminns för lite om döden här i världen och jag tjänar som din dagliga dos existentialistisk ångest. Tacka mig senare. 
 1. Och framförallt, för att tala om vikten av HLR.

Innan jag började läkarprogrammet fick jag höra något mycket intressant av en T2a. Det lät som något i stil med: “Asså du kommer typ behöva lära dig HLR första terminen, för folk typ utgår från att läkare ska kunna sånt.”

Jag vill att du som ansvarsfull läsare lägger märke till två saker, dels ordet “behöva”, dels motiveringen varför. 

Ja, vi behöver lära oss HLR. Men vi får också lära oss HLR i en gratisutbildning. Vi får möjligheten att lära oss rädda liv i praktiken. Nej, det är inte lika sexigt som att operera ut en hjärntumör, men båda räddar liv. Det ena kräver drygt 10 års utbildning för att bli bra på. Det andra kräver att ni läser igenom en artikel, tar utbildningstillfällen med HLR seriöst och helhjärtat försöker lära er. Om du kan läsa denna artikel, vilket du uppenbarligen har förmåga till, kan du lära dig HLR.

Om du inte ens orkar läsa igenom artikeln, vars kunskapsinnehåll bevisligen kan rädda liv på riktigt, hur ska du då klara av flera års studier?

Om jag fortfarande inte övertygat er, fundera på detta: Jag är en annars frisk 20-åring som tränar, sover bra och käkar relativt nyttigt. Kanske som du. Tro det eller ej, men jag är heller varken alkoholist eller narkotikamissbrukare. Än. Igen, kanske som du. Mitt hjärta stannade ändå, från ingenstans. Läkarna kallar det idiopatiskt VF, vilket betyder att de inte har den blekaste aning om vad som orsakade det. Det kan hända dig också, oavsett vem du är. Ditt hjärta bryr sig inte, hur nyttig du än är och hur mycket du än vill leva. Visst skulle du vilja att någon i din närhet kunde HLR om du och jag bytte position?

Var isåfall en förkämpe. Ta ditt ansvar som medmänniska. Om inte du, vem? Om inte nu, när? Du som läser detta är med stor sannolikhet medlem i den medicinska föreningen. Gör dig förtjänt av att kalla dig själv medicinare.

Så jag ber dig – kära läsare – som ens är det minsta osäkra på dina HLR-kunskaper, att läsa igenom artikeln jag bifogar här. Läs inte bara igenom, utan försök lära er.

https://www.1177.se/Skane/olyckor–skador/akuta-rad—forsta-hjalpen/hjart-lungraddning-hlr/

Jag bifogar även en youtubevideo om det.


Var tacksam för ditt hjärta. Det kommer sluta slå, kanske en lika solig dag som mitt slutade slå. Men tills dess, njut av att höra det trumma genom ditt vackra väsen och ta hand om andras. Vem vet, kanske låter du en till själ fortsätta bygga lego.

Peace.

Noah Zacke


Begreppslista:

 • Pat = patienten (er kära sonden-skribent). Se Figur 5.
 • Löprunda = dålig idé
 • Halvmaraton = ännu värre idé
 • Bystander-HLR = Underbara medmänniskor, levande symboler för civilkurage, som bevittnat händelsen och gör hjärt- och lungräddning. Utan dem, skulle jag ej leva.
 • VF = Ventrikelflimmer, även kallat kammarflimmer (i praktiken hjärtstopp)
 • Def = defibrillering (försök till hjärtstart med hjälp av elektrisk chock)
 • ROSC = Return Of Spontaneous Circulation (hjärtat fungerar som det ska igen, woho!)

En reaktion på ”När Ett Hjärta Spelar Rock n’ Roll – Varför Alla Borde Lära Sig HLR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s