Sonden Sonderar: Hur firar medicinstudenter valborg i lund?

Våren är på framkant i Skåne och Lunds medicinstudenter flockas ut i solen för den dagliga dosen av D-vitamin. Man kan med säkerhet säga att sommaren närmar sig, vilket görs bättre av premiären av MalmÄRT på Locus Medicus Malmoensis. Utanför sitter medicinstudenter i deras läkarutstyrsel som avnjuter varm ärtsoppa, ljuvliga pannkakor och bröd i mästerklass. En perfekt start på dagen och den perfekta lunchpausen för studenterna på klin!


I kön möter jag en glad T1:a vid namn Ismael som har blivit meddragen till Malmö av sin medstudent. Jag tar tillfället i akt och ställer veckans fråga:

”Hur ska du fira valborg i år?”

Svar: ”Ölmil, silent dinner och vinbrännboll”

Alltså mycket kopplat till en viss form av ”valfri dryck” som innehåller etanol, vilket fick mig att fundera på etanolens roll i studentlivet och framförallt på valborg. Så jag frågade vidare om Ismaels syn på drickande som medicinstudent.

Svar: ”Drickande är kul, men det handlar om att ha kontroll…men om det är läkarsittning kan det bli väldigt galet…”

Ismael var självfallet totalt ironisk och läkarsittningarna är några av de mysigaste och mest städade sittningarna, framförallt fredagens T1/T4-sittning som många ansåg var fantastisk fixad.


Efter fler frågor än svar angående valborg, vandrar jag vidare i den långa kön där jag stöter på T4:an Felix som också är här idag för att luncha i solen. Jag frågar honom om hans valborgsplaner.

Svar: ”Har faktiskt inga planer, ska flyga – metaforiskt då. Man vet ju aldrig hur valborg blir i Lund… det är ju en av Lunds största traditioner”.

Intressant tänker jag och får en minnesbild av att valborg också är stort i Uppsala – men är det större i Lund??? Vi diskuterar detta och kommer fram till att Uppsala inte är platsen man ska vara på nästa helg. Sedan övergår konverserationen till diverse valborgsminnen då Felix kommenterar:

”Denna valborg kommer toppa förra valborg…ingen tog hand om mig när jag behövde det”.

Att valborg kunde betyda brist på solidaritet var en ledsam tanke, men jag försäkrade honom om att det denna Valborg kommer att finnas så många fina läkarstudenter som kommer att ta hand om varandra om det så skulle behövas. För det måste ju vara en av anledningarna till att man firar valborg i Lund som medicinstudent: en stund man kan samlas med de som betyder mest för en och ha kul – eller?


Jag beger mig in i den gamla kyrkobyggnaden med denna tanke när jag möter ärtmästaren Erik med sitt crew, Anna och Philip, som slappnar av och njuter av den fina lokalen efter sitt arbetarpass. Vid frågan gällande deras valborgsplaner får jag följande svar från Anna:

Svar: ”Det blir lite ölkubb på skvalborg, champagnebrunch och fröken snusk med det vet du… sedan statsparken såklart och någon rolig efterfest”.

Ett fullspäckat schema alltså, men också ett svar gällande en av de till synes viktigaste delarna av valborg i Lund: nationernas nedräkning (om man vill kalla det så). Det fick mig på tankebanor gällande hur mycket nationerna egentligen tjänar på valborg och hur deras konsertevent formar studenternas förväntningar av valborgsveckan. För valborg är inte en dag, utan en hel konceptvecka för Lunds studenter att avnjuta. Denna idé förs vidare av Erik som vid intervjun svarar följande:

Svar: ”Det blir framförallt ODZ på Lunds Nation, på näst siste april – för det är ju bara upp som gäller eller vänta denna gången blir det ner?!”.

För att förtydliga, Lunds Nation brukar öppna upp sin soliga terass inför valborg (upp), men detta år öppnas även deras källare (ner) för ytterligare festligheter och ODZ.

Jag frågar även Philip om han har något att tillägga gällande Valborgsplanerna:

Svar: ”Det blir väl parken och allmänt se vad staden har att erbjuda!”. Varav Erik inflikar med något vi alla sent kommer att glömma: ”Det är ju en icke-corona-valborg!”.

I allmänhet har den långt förbipasserade coronapandemin haft stor effekt på studenterna i Lund och framförallt gällande de senaste åren av valborg, som de senaste åren bestått av restriktioner och färre nationskoncept. Vid diskussion av diverse former av restriktioner dök ett intressant samtalsämne upp gällande bostadsområdet parentesen: i år kommer det vanliga, stora festandet på innergården inte tillåtas. Detta var något som irriterade gruppen, då bostadsområdet är en central del av valborg.


Jag tackar gruppen för den givande konversationen och beger mig mot dagens sista sonderingsgrupp, nämligen medicinstudenterna Malte, Lukas och Isac med vänner. När jag ställer veckans fråga för sista gången möts jag först av ett härlig unisont skratt från gruppen och följande svar:

Svar: ”Det blir väl grillning…men helst INTE stadsparken”.

Intressant tänker jag och frågar vidare om varför stadsparken inte är central för just denna grupp, vilket går emot den generella uppfattningen av valborg:

Svar: ”Tja… tappade rösten i parken förra året, vilket var tråkigt då jag objektivt haft kul där innan dess. Jag har alltså dåliga minnen kopplade till parken kan man säga”.

Efter lite konversation gällande stadsparken kommer vi tillsammans fram till att stadsparken kan summeras som ”bu eller bä?” – alltså att det för vissa är kul och för andra inte, vilket också i det stora hela verkar vara en bra summering av valborgsveckan. Även denna grupp var besvikna över parentesens nedstängning, men kunde samtidigt förstå anledningarna bakom.


Vad är då svaret på veckans fråga? Min kommentar är att du som läsare får tolka denna artikel fritt, men nedan spaltar jag upp de mest återkommande punkterna utifrån dagens svar:

  • Parantesen kommer att vara nedstängd på Valborg – så för er egen skull respekterade de boende där och gå inte dit. Det blir på egen risk… ingen vill ha en potentiell polisanmälan i bagaget.
  • Stadsparken är ”bu” för vissa, men för andra en central del av valborgsfirandet i Lund. För denna punkt har jag även några tips på vad man ska ta med sig till parken: stol, kopiösa mängder vatten, tält om man är ambitiös och sina favoritmänniskor.
  • Valborg är en hel konceptvecka!
  • Man ska inte fira valborg i Uppsala. Lita på mig när jag säger detta, är själv från Stockholm och kan möjligen ha en vinklad bild gällande detta, men utifrån de historier jag har hört skulle jag säga att även det är på egen risk…
  • Ta hand om varandra! <3. Ingen ska behöva må dåligt eller känna sig ensam på valborg, vare sig man är i parken, hemma eller med familj.

Jag lämnar Locus med mycket att fundera på gällande valborg och dess roll för medicinstudenterna i Lund. Hej då för tillfället…

PoK – Isabel Kaxe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s