Har du vad som krävs för att vara en brunchmästare?

Släpa 10 matkassar till Locus, vakna upp klockan 5 på en söndagsmorgon, hantera vilda (eller bakfulla) jobbare… Har du vad som krävs för att bli nästa brunchmästare? Kårtidningen Sonden har träffat brunchmästare Louise Nilsson och Gabrielė Lileikytė, hjältarna bakom den anrika Great Gatsby brunchen, för att se om de har några matlagningstips…

Hej Gabrielė och Louise, ett stort tack för att ni kunde komma. Skulle ni vilja börja med att berätta lite mer om er själva, för alla som inte känner igen er?

Gabrielė hugger tag i frågan direkt: ”Jag heter Gabrielė och jag är 20 år gammal. Just nu så kommer jag från Göteborg, men min familj är egentligen från Litauen, och vi flyttade hit för fyra år sen. Jag går på Termin 2, Läkarprogrammet, och det är väldigt spännande!”

Ordet går vidare till Louise: ”Jag kommer från Norra Västergötland, fyller 24, går fjärde terminen på Biomedicinprogrammet. Är sjukt intresserad av läkemedelsindustrin så vi får se vad det blir!”

Varför bestämde ni för att bli brunchmästare?

Gabrielė rotar bland sitt förflutna efter ett svar: ”Jag var den som sökte sist, så det kanske finns kvar i mitt minne. Jag såg att det var några poster öppna inom MF, och jag ville gärna engagera mig inom något. Jag ville jobba med mat och socialisera med folk, och då tänkte jag, Brunch, Ärtan eller andra evenemang? Jag älskar ju Brunch: jag vill inte slösa bort mina torsdagar men kan ge bort mina söndagar, för det är så mysigt ändå att laga mat tillsammans på en söndagsmorgon… Det här är något för mig!”

”Jag känner lite liknande”, fortsätter Louise. ”Det är jättekul att vara aktiv inom MF, och vem älskar inte Brunch? Att det är på söndagar gör det ju också väldigt flexibelt, med tanke på att vi är fyra.” Det finns ju även Emelie Andersson och David Loum Skantz, de andra två brunchmästarna. ”Vi är ju fyra som hjälps åt, och det funkar jättebra!” Gabrielė lägger till några välvalda ord: ”De som engagerar sig inom brunchen är jättehärliga människor, som man kan prata med när man är lite trött på söndagar.” ”Mysigaste utskottet i hela MF,” tillsätter Louise!

Var får ni alla recept ifrån?

”Det är mest fantasy”, hävdar Gabrielė, ”för vi tänker hur vi kan knyta ihop maten till temat.” ”Har man något tema kan man alltid ta ett vanligt recept och göra om det,” berättar Louise. ”När vi hade Harry Potter tema i höstas så hade vi en broccolipaj som vi döpte om till Mandrake pie. Man kan ju göra om vanliga rätter till temarätter, fast om temat är ett land, som under franska brunchen, så är det enklare. Men givetvis skiftar vi mellan ett årtionde, länder och TV-serier.”

Vilka steg ingår i planeringen av en brunch?

Louise: ”Vi kör ju oftast bruncherna två och två, så man jobbar alltid tillsammans med nån, och i det paret får man bestämma mycket: man får bestämma hela menyn, man får bestämma vilka dekorationer man vill ha, och lite tidigare i planeringen får man sätta teman själv. Vi har ju fria tyglar.”

”I början av veckan spånar man vilka recept man vill ha, släpper evenemanget på Facebook och taggar igång folk. Sen räknar vi om receptet för att det ska räcka till alla som anmält sig till brunchen. På lördag så måste vi handla: vi kör två kundvagnar till Willy:s, fyller upp dem till bredden, springer omkring och ser till så att man hittar allting, och sen tar vi en taxi till Locus. Sen kör vi på söndag!”

Gabrielė fortsätter: ”Vi har blivit så strukturerade i jämförelse med de tidigare bruncherna, för nu har vi så bra kommunikation… När David och jag kom in så var allt där för oss, på en silver plate!” ”Vi har vårstädat brunchen,” erkänner Louise. ”Vi har mallar för allting, så det är lätt som en plätt!”

Hur dags vaknar ni på en söndagsmorgon?

”Vi har en person som kommer in på morgonen, och en som kommer in lite senare på förmiddagen,” berättar Louise. ”Jobbar man varannan brunch i och med att vi är fyra, så vaknar man tidigt vart fjärde brunch. Den som börjar tidigt börjar sex, så jag vaknar 5:30. Men så fort jag sätter mig på cykeln känner jag mig bättre.” ”Den första timmen är svår,” säger Gabrielė, ”men sen kommer första arbetsgruppen så kan man äta frukost tillsammans. Då har vi extra hjälp!” Louise tillägger: ”Morgonpasset är tuffare fast mysigare, samtidigt som eftermiddagspasset är lugnare, men då får man städa… Man borde testa att jobba båda någon gång.”

Har ni några sista ord som ni skulle vilja säga till era fans?

”Har någon en asgrym brunchidé så får man jättegärna höra ifrån sig. Oavsett om det gäller ett tema, eller en specifik maträtt så får man jättegärna dela den med oss! Vi testar ju oss fram, och sen är vi alla studenter, men man kan lära sig så mycket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s