Rebellkirurgen kommer till Lund

20181127_194626[16078]

I tisdags fick Lund ett spännande besök: det rörde sig om den så kallade ”rebellkirurgen” Erik Erichsen, som kom till LTH:s Kårhus för att föreläsa om sina år på ett sjukhus i Aira, i Etiopien. Föreläsningen arrangerades som ett samarbete mellan Medicinska Föreningens Kirurgiska Utskott och den Internationella avdelningen vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet. Arbetet med att få hit Dr. Erichsen hade varit ett projekt som pågått under flera månader, och till arrangörernas förvåning så var det tio gånger mer besökare än förväntat. De flesta av besökarna hade redan sett SVT:s dokumentär om Dr. Erichsen, och kom förberedda med flera frågor att ställa. Föreläsaren presenterades av studenterna Hanna Brattgård, Simon Lundström, Ana-lice Machado och Louise Pedersen, innan Dr. Erichsen fick ta scenen. Med flera hundra bilder från hans tider i Aira så beskrev han hur han lyckades, trots den materiella bristen på både utrustning och personal, hitta fiffiga kirurgiska lösningar till de flesta problemen. Lösningarna som Dr. Erichsen presenterade skulle lätt kunna betraktas som okonventionella ut ett svenskt perspektiv, men fungerade alldeles utmärkt på hans vårdtagare. Efter föreläsningen svarade Dr. Erichsen på ett antal frågor, bland annat om han ansåg det rätt att tillämpa hans metoder på hans patienter – något han inte såg som ett problem, med tanke på de få alternativen som folket i Aira hade. Besökarna på föreläsningen, som inte enbart bestod av läkarstudenter, fann Erichsens synpunkter både inspirerande, lärorika och roliga, tack vare hans entusiasm. Kvällen kan beskrivas som en succé för fakultetens Internationella avdelning, men inte minst för det Kirurgiska Utskottet, som har vuxit hastigt i takt med utskottsordförandenas ambitioner under det senaste året. På deras agenda inför det kommande året finner vi en ny upplaga av KIR KON, en helg om kirurgi (29-31:a mars), och flera workshops för att fler ska få möjligheten att engagera sig och lära sig basal kirurgi. Med andra ord har Medicinska Fakultetens studenter mycket att se fram emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s