PBöL – The Story

Våren som gått har varit svår på många sätt – inställd utlandsresa, inställda besök till mor och farföräldrarna, inställt sommarjobb – för att inte tala om den konstant överhängande rädslan för att bli smittad av ett virus vars symptom har varit relativt oklara. Det som dock har drabbat studenterna i Lund allra hårdast är såklart den ofrivilliga alkoholtorkan som uppstod under våren. Runt omkring staden har man kunnat se törstande studenter häcka utanför nationerna på deras tidigare pubdagar, hoppandes att ett under ska ske så att dörrarna öppnas igen. Långa, trånande blickar har kastats mot Locuspuben när MF-studenter har “råkat” ha vägarna förbi. För dessa öl-älskande funktionella alkoholister såg våren till en början ut att bli v.ä.l.d.i.g.t. lång.

Som tur är så är ju nöden uppfinningens moder, och när en dörr stängs får man helt enkelt öppna en annan. När pandemin tvingade PBL-mötena att flyttas till zoom såg därför några uppfinningsrika studenter en utväg ur misären: PBöL var född. 

Konceptet PBöL är mycket enkelt och går ut på att sitta ensam framför sin skärm och tillsammans med några anförtrodda i sin PBL-grupp smutta på (eller halsa, beroende på preferens) en (eller flera) öl. Vid varje klunk kan man med fördel höja glaset så att ovan nämnda anförtrodda besvarar dig med en sneaky skål. Om ingen annan i gruppen är PBöL:are fungerar det också att köra sitt eget race. För att kunna få ut det mesta från sin PBöL-upplevelse är det fördelaktigt att ej vara ordförande eller sekreterare vid det aktuella mötet. 

Fenomenet fick snabbt napp bland VT20s T1or och blev snart en vedertagen veckoaktivitet. Ångesten över att inte alltid ha pluggat som man borde ha gjort till PBL dämpades något av vetskapen av att det snart var dags att knäppa en kall. (OBS, som redaktörer och ansvariga utgivare måste vi dock påpeka att alkohol inte nödvändigtvis är lösningen på alla dina problem.) Vissa ansåg dock att uppvisandet av detta beteende redan i T1 var ett tecken på omognad och visade på en negativ framtidsutsikt för dessa studenter, samt tydde på en skev uppfattning om vad PBL faktiskt går ut på. Dessutom är det kanske inte ett jättestarkt tecken på god hälsa att kl 08:00 en måndag bli mer och mer full framför sin ovetande tutor. Andra såg det dock som en oskyldig aktivitet för att höja moralen hos studenterna när allt annat ställdes in. 

PBöLs grundare och ansikte utåt Hugo, säger såhär:

”Gemenskapen är det bästa! Man behöver inte sitta på samma möte och inte dricka samma öl, men man vet att någonstans där ute finns andra förvirrade läkarstudenter som super ner sig framför zoom precis som en själv. Idéen kom till mig en sen kväll i Adams källare när zoom-PBL precis hade börjat […] Sen tar ju läkarstudenter alla tillfällen de kan för att festa till det lite, så jag blev inte så förvånad över att folk hakade på.”

Att PBL-mötena numera sker mer och mer på plats är såklart en positiv utveckling, men vi kan inte hjälpa att sörja slutet på denna era. Speciellt synd tycker vi om de nuvarande T1:orna, som har båda PBL på plats och kanske aldrig kommer kunna delta i denna episka aktivitet. Sonden väntar med spänning på vad de istället kommer hitta på. 

Sonden Sonderar: Hur tillbringade du PBöL?

Pris för bästa sneak-PBöL går till Adam för sin snygga cover-up med egna utskrivna Fanta-etiketter och gummisnoddar (Mittersta bilden).

En reaktion på ”PBöL – The Story

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s