Sonden möter: Presidiet 20/21

När vi började på läkarprogrammet i våras var de novischgeneraler. Nu sitter de som ordförande och vice ordförande i Medicinska Föreningens styrelse. Sonden lyckades sno åt sig en timma av Emily Ljungqvists (ordf.) och Léonie Scarfones (vice ordf.) tid för att få veta vilka de är och hur de ser på föreningens framtid för det kommande året.

Vi träffar Léonie och Emily på BMC-expen och går sedan och sätter oss utomhus i det fina vädret.

Hej! Vi börjar lite med the basics. Var är ni ifrån?

L: Jag är från Stockholm… Och Frankrike, då min pappa är därifrån. Jag bodde där tills jag var 6 år och flyttade sedan till Stockholm.

E: Jag är från Ängelholm i norra Skåne, men gick på gymnasiet i Helsingborg. Sen bor min pappa numera i Lund, och min mamma i Malmö, så jag är från hela Skåne egentligen! Dessutom är jag en åttondel dansk.

Okej! Och hur gamla är ni? Vilken termin (och program) gick ni innan ni påbörjade det här verksamhetsåret?

E: Jag är 20 år och fyller 21 i december. Innan sommaren avslutade jag termin 4 på läkarprogrammet.

L: Jag är också 20, men fyller 21 först i februari. Jag går också läkarprogrammet och har just avlutat termin 3.

Vad gjorde ni innan ni började plugga?

L: Efter gymnasiet åkte jag till Paris i ett halvår och läste fysik, för jag hade nyligen blivit intresserad av astronomi. Jag hatar matte och hatade fysiken, så jag hoppade av och började på läk VT19.

E: Jag började plugga direkt efter gymnasiet. Dock har jag liksom Léonie läst astrofysik, under en sommar på Harvard University.

Något de har gemensamt är alltså astrofysik på universitetsnivå – vem hade trott det?

Nu undrar vi lite mer om era specifika poster. Hur ser en vanlig dag för er ut?

L: Jag går upp kl 07:30, kokar kaffe, och börjar dagen med att läsa genom mina mail. Det är som min to-do list. Efter att ha fixat lite med excel-dokument åker jag till BMC, där det första jag gör är att kolla banken. Min post är typ bara ekonomi för tillfället, vilket innebär att jag kollar på betalningar, t.ex terminsavgifter, och bokföringar. Det har varit mycket planering och hit och dit med skidresan nu, samt mycket förberedelser inför fullmäktige (FUM) med rapportskrivning och sånt. Jag håller också på med en del externa grejer, som Studentlund, AF (Akademiska Föreningen) och TRF (Terminsräkningsföreningen).

Hur vet du vad du ska göra, mer exakt?

L: I mailen jag får står handlingar och sånt som jag ska göra. Sen har jag fått hjälp med förberedelser inför FUM av Ella, förra årets vice, som vet hur saker går till. Jag ska dra ut en ekonomisk rapport inför varje FUM-möte och styrelsemöte.

Du då, Emily? Hur ser dina dagar ut?

E: Jag är en sån där extrem morgonmänniska som vaknar av mig själv klockan 06:00. Då äter jag frukost, samtidigt som jag svarar på mail. Det kanske kan upplevas som lite stressande för andra som inte är vakna lika tidigt, men samtidigt så slutar jag svara efter kl 14:00.

Efter frukost åker jag till BMC där det väntar en rad olika grejer. Mycket går ut på att förbereda möten, då det är ordförandes jobb att sammankalla till FUM, styrelsemöten och de flesta andra möten som vi har. Jag skriver också mycket handlingar och kallelser. Sen sitter jag i mer eller mindre alla organ i hela fakulteten och även i organ på universitetet, så jag går på mycket möten och läser väldigt mycket handlingar. Mitt liv är väldigt mycket: Läsa, kolla åsiktsprogrammet*, skriva vad vi tycker, och sitta i möten. Det är dock väldigt roligt, man kan umgås med andra heltidare, ranta, och dricka kaffe. Jag dricker inte kaffe dock, men de andra gör det!

*dokument innehållandes MFs åsikter i olika ståndpunkter, som skrivs av föreningens medlemmar.

L: Det finns alltid mycket gratis fika och kaffe på alla möten. Man kan spara en hel del pengar på det!

E: För övrigt är jag en sån människa som går när jag är klar för dagen, vilket oftast är tidigt. Jag vägrar jobba mer än 40 timmar i veckan. Det löser sig, bara man får jobbet gjort, man ska ju orka med jobbet året ut. Léonie klockar inte sig själv och brukar stanna längre, men jag försöker ofta dra med henne ut från BMC.

Ja, hur är det med det? Kan man jobba hur mycket som helst?

E: Jag känner mest att om ingen är döende så tar jag det imorgon.

L: Man kan ju alltid göra något i förväg, jag har till exempel redan börjat jobba på budgeten inför nästa Toddyfest, som är i mars (!). Samtidigt, när man gjort sina uppgifter för dagen så finns det inga kvar. Arbetsbördan varierar såklart från dag till dag, men när jag går hem så är jag helt färdig.

Okej! Då undrar vi varför ni sökte just dessa poster?

E: Jag sökte faktiskt posten som socialt ansvarig först. Under intervjun till detta skrek en i valberedningen ut på skämt att jag borde söka ordförande istället. Tre dagar senare hade jag sökt ordförande. Jag är väldigt impulsiv och tar stora beslut snabbt, hela min familj är sådan. Jag hade ju dock ingen vice, så jag tryckte ganska hårt på att Léonie skulle söka.

L: Peer pressure, haha. Jag är absolut motsatsen till Emily i det här fallet, jag tar lång tid på mig att fatta beslut. Jag sa blankt nej i början, jag blir liksom stressad av att koka pasta, så jag trodde inte att jag skulle klara av den posten. Sen växte det på mig under sommaren. Vid ett tillfälle visste jag att jag skulle tacka ja, men jag ville inte riktigt erkänna det än. Sen en natt så ringde Emily klockan 01 och lämnade ett långt meddelande om att hon ville ha ett beslut. En timma efter att jag lyssnat på detta, och efter att ha snackat med mamma, tackade jag ja till posten som vice.

E: Våra mammor är faktiskt lite buddies, så de har ju också diskuterat detta med varandra, utan oss. Vi var nyligen och brunchade ihop alla fyra faktiskt!

L: Jag är i alla fall jättenöjd att jag tog beslutet.

E: Jag tror att vi kompletterar varandra väldigt bra.

L: Vi har ju också jobbat ihop som generaler, så vet hur vi fungerar i stressiga situationer.

Är posten som vice/ordförande som du förväntade dig (än så länge)?

E: Jag kommer ångra att jag säger detta, men det var lite lättare än jag trodde.

L: Det håller jag med om, men det kanske beror lite på det här året. Mycket av mitt arbete nu skulle ha kretsat kring att fixa Corbalen, men eftersom den är inställd finns det inget att göra med det längre. Sen finns det annat som blir mer stress på grund av corona. Till exempel skidresan och novischperioden. Men i allmänhet är det mindre arbetsbelastning än vad jag trodde att det skulle vara. Ta i trä!

E: Det finns också mycket hjälp till hands. Jag kan t. ex hitta ALLT på min Drive. Typ gamla välkomsttal som kan återanvändas.

Tror ni att arbetsbelastningen kommer förändras under årets lopp? Om verksamheten öppnar upp mer?

L: Om verksamheten öppnar upp igen under vårt verksamhetsår kommer nog arbetsbelastningen för min del bli större. De stora festerna är generellt en stor belastning för vice ur en ekonomisk synpunkt. Tidigare år har budgeten ibland överskridits, vilket har lett till extra stress för vice.

E: Jag tror inte att mitt jobb skulle förändras så mycket av att verksamheten öppnade upp mer, om något så skulle det nog bli lättare. Just nu är det mycket som corona-anpassas, så om detta försvinner skulle nog arbetsbördan bara minska för min del. Jag har 2-3 corona-möten med fakulteten i veckan. Det är pandemin som är min största stress just nu, vi är ju skiträdda för klustersmitta.

Kul att få inblick i vad ni sysslar med! Nästa fråga: Vad hade ni gjort om ni inte hade börjat plugga på läkarprogrammet?

E: Jag hade 100% börjat plugga juridik. Jag vill faktiskt bli rättspsykiatriker, så jag är redan på det spåret.

L: Jag hade väl varit kvar i Frankrike och pluggat fysik eller kemi. Om jag inte hade valt läk hade jag nog ändå stannat inom den naturvetenskapliga sfären och typ forskat.

Vad gör ni när ni inte är på BMC?

E: Jag gillar att laga mat, men har tyvärr inte lagt så mycket tid på det under universitetstiden. Sen gillar jag att gå promenader och prata i telefon, med allt och alla. Eller lyssna på podcasts.

L: Jag brukar baka baguetter (har dock bakat rågbröd EN gång också!), träna och umgås med kompisar. Sen blir det mycket förmannagrejer också.

E: Ja, mycket kretsar kring MF, då många av våra kompisar är aktiva medlemmar. Sen är det också skönt att umgås med kompisar utanför föreningen, för att få lite perspektiv på saker. Jag gillar även att hänga med Léonie.

L: Det säger du nu, vi får se om ett år!

Vad är det bästa med MF, tycker ni?

L: Jag gillar att det är så brett, att det både är att äta ärtsoppa på torsdagar och ordna stora fester som Corbalen och Toddy. Det finns aktiviteter som alla kan vara med på och finna sig i, det finns en grej för alla, tror jag.

E: Jag gillar också sammanhållningen. Vi har ju evenemang som gör att kurserna blandas lite och det känns som att många är öppna för att snacka mellan kurserna. Det är dock ett problem att vi inte har engagerat LogAud och biomed mer – vi försöker integrera dem mer och mer nu.

L: Det har blivit bättre, men det kan bli ännu bättre.

Då kommer vi kanske lite in på nästa fråga: Vad är det sämsta med MF?

E: Det är lite mycket läk, och det är lätt att glömma att det finns en internationell biomed-profil.

Fy skäms Sonden, som bara skriver på svenska (än så länge)…

L: Dessutom är det väldigt mycket som anordnas bara för förmännen. Vi har en väldigt tajt förmannakår, vilket delvis är bra, men det gör att det är lätt att exkludera folk av misstag.

E: Vissa utskott har fått kritik för att rekrytera jobbare bland sina kompisar. Det jobbar vi också med att få stopp på.

Okej, sista frågan (typ): Hur känns det att inte plugga? Saknar ni skolan eller är det skönt med pausen?

L: Det är såååå skönt! Jag behövde verkligen en paus. Det är så skönt att komma hem utan att ha någonting hängandes över sig. Man kan ju alltid plugga mer, men när jobbet på expen är klart så är det klart. Sen tar vi ledigt på helgerna. Det är klart att det är roligt att plugga och lära sig nya saker, och tråkigt att inte kunna hänga med när kursare snackar om skolrelaterade grejer, men jag tycker ändå att pausen är värd det.

E: Det är skönt att ha mer kontroll över sin tid. Däremot kan jag sakna att vara ansvarig endast för mina egna problem. Som chef måste man lösa problem orsakade av andra, vilket innebär att de kan komma väldigt oväntat och kan vara svårare att lösa. Men det är skönt att inte plugga, jag ville ha studieuppehåll. Alla våra företrädare har sagt att man typ saknar tenta-P när man är klar, så vi får se om det händer oss också!

Nu till det absolut viktigaste: Hur kommer Emily och Léonie styra MF? Sonden har undersökt potentiella kopplingar till andra kända världsledare för att få en uppfattning om föreningens framtid…

LedareFrågaEmilyLéonie
Emmanuel MacronVem är den äldsta du har dejtat?7 år äldre (när hon var 18, HK-haff)

1 poäng
10 år äldre gick på 4 dejter

8 poäng
Donald TrumpHur stora är dina händer? Enligt användaren AlphaMale på ungdomar.se är medelstorleken för händer hos kvinnor 17,2 cm16,5 cm

5 poäng
15,5cm

7 poäng
Stefan LöfvenKan du något praktiskt, som hade varit en karriärmöjlighet om du ville lämna läk?Dansare, hundrastare

1 poäng
Baka bröd


2 poäng
Vladimir PutinHar du någonsin ridit barbacka? På en björn?Nope, allergisk
0 poäng
Ja!! Flera gånger! Nej på björn5 poäng
Queen ElizabethHur ofta bär du hatt?Ofta keps under sommaren, älskar mössor6 poäng
Alltid mössa på vintern och bucket hats på sommaren. (har 4 olika bucket hats)

6 poäng
Mette FredriksenVad tyckte du om att Danmark stängde gränserna för svenska turister?Bra för vår turistekonomi!8 poäng
Tyckte de var dryga.0 poäng
Erna SolbergGillar du att skämta om corona?Jaa, asså absolut
9 poäng
Jaa, rätt kul.
9 poäng
Justin TrudeauÄr du en jävla babe?Jaa, 100%, utan tvekan. 10 poäng
Jaaa, helt klart
10 poäng
Kim Jong UnVilket är det högsta berg som du har bestigit? Trivia: Kim har bestigit Nordkoreas högsta berg flera gånger (enligt nordkoreanska medier). Varför fan ska man bestiga berg, inget behov av det. Jätteoatletisk. Bestigit en kulle. 


0 poäng
Nått jävla berg uppe i Idre, älskar att fjällvandra men har världens sämsta knän. 


4 poäng

Resultat:

Emily ser ut att kunna styra MF med glimten i ögat likt Justin Trudeau, stil som en drottning, handlingskraft likt Mette Fredriksen och med (eventuellt opassande) humor, som Erna Solberg. Även om Léonie, liksom Emily, har Trudeaus charm, visar hon tendenser till att driva MF mer och mer mot en diktatur. Likheter med Putin, Trump och Jong Un är något oroande, men vägs eventuellt upp av hennes Macron-liknande drag. Sonden har höga förhoppningar på kommande års styre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s