Boelspexarna: Smaka på Boel

I en tid då ingenting riktigt är säkert finns det vissa traditioner som håller i sig, pandemier till trots. Denna helg var det den tredje helgen i oktober, vilket i Lund bara betyder en sak – Boelspex. Boelspexarna har tagit sitt namn från Boel Flodgren, Lunds och Sveriges första kvinnliga rektor, och har sedan 1994 satt upp spex på Stora Scen i AF-borgen varje oktober. Grundidén för Boelspexarna kom till under Lundakarnevalen 1994, då en grupp spexsugna kvinnor tröttnat på att det endast fanns ett spex, Jesperspexet, där de var välkomna på scen. Ur detta föddes Boelspexet, som från början endast hade kvinnor både på scen, i styrelsegruppen och i manusgruppen. Idag är det fortfarande bara kvinnor på scen och i regissörsrollen, medan de andra posterna och utskotten har öppnats upp för alla.

Boelspexet är nu ett av Lunds största spex med drygt 100 personer i ensemblen och en publik på närmare 2500 personer per år. I år har det dock, precis som mycket annat, sett annorlunda ut. Ensemblen är sig lik och uppger att de har kunnat upprätthålla sin verksamhet på ungefär liknande sätt, bortsett från de uppdelade sittningarna som alla Lunds studenter den senaste tiden har behövt vänja sig vid. Publiken har dock behövt reduceras till 50 personer per föreställning, vilket inte direkt har minskat trycket på biljetterna. På parkett har man spridit ut stolarna på lämpligt avstånd och publiken uppmanas att hålla sig tillsammans med sitt sällskap och det går inte att inte undra hur länge det kommer dröja innan en teatersal kan fyllas till brädden igen. Alla dessa tankar försvinner dock så fort ljusen släcks ned och orkestern sätter igång. När applåderna rungar efter den första kupletten känns det nästan lika högljutt och entusiastiskt som om Stora salen varit fullsatt.

Programbladet till årets uppsättning, Smaka på Boel, inleds med de mycket passande orden ”Såhär har ni aldrig sett Boel förut!”. 25 år av spex har ansamlat ett flertal ikoniska scener och kupletter, varav vissa till och med blivit till snapsvisor som spridit sig utanför Lund och vidare till andra universitet. I år samlas tretton av dessa från 10 klassiska spex i en revy med högt tempo och mycket skratt. Scenen gästas bland annat av Döda Fruars Sällskap från det allra första Boelspexet som sattes upp, Henry VIII i döda fruars sällskap, samt karaktärer från de tidigare produktionerna Döden checkar in och Den sista kejsarinnan. Kvällen avslutas med ett självklart framförande av Finland med Fänrik Ståhl från 1998-års uppsättning av spexet Napoleon. Föreställningen är som vanligt fylld av fyndiga skämt och välriktad satir, även om det blir en aning spretigt när tretton osammanhängande scener från olika föreställningar ska sättas samman. Årets upplägg är nog därför lite mer tilltalande för de som har följt Boelspexarnas föreställningar i några år, samtidigt som även en förstagångstittare kan få ut mycket skratt av kvällen.

Missade du helgens föreställningar? Oroa dig inte, Boel håller som vanligt en återuppsättning i vår, då förhoppningsvis med möjlighet till en lite större publik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s