Partus VT22

Novischperioden är över. Kvar finns bara de leriga cykelhjulspåren i Tunaparken och blafforna av skumgodis på nationsgolven runtom i Lund. Novischerna har käkat sig spyfärdiga på falafel och bitit sönder sångböcker och gjort allt det där andra som hör studentlivet till. Men nu är det sluttuggat. Efter två veckor av pissvåta poängjakter och bortglömda inlämningar sprang de genom en tygvagina omgiven av facklor och så var det över. Befruktade, fulla, födda.

Det finns ju som bekant inga efterfester på MFs event. Det har kinesiska fladdermöss och föregående termins novischers djupt rotade auktoritetshat sett till. Men man kan ju drömma, skissa ett tankeexperiment, och måla upp bilden av att slagfält till svettmarinerad, omklädningsrumsluktande efterfest. Tänk tryckkokare i jätteformat eller Travis Scott på steroider eller plåtburken med agnmask man glömt på badbryggan en värmeslagsvarm julidag.

Kanske hade toppen av novischperiodens hierarkitrappa spytt magsyra på korridorstoaletter och sluddrande skrutit om hinkusmedlemskap i nedsuttna soffor. Kanske saknar en stackars fadder fortfarande två tavlor från sitt slitna studentrum och kanske bildades mellan ljudsystemet och korrekökets diskbänk det kåtaste dansgolvet i mannaminnen.

Nu är ju jag precis lika, eller snarare väldigt mycket mer, oinvigd och gravt jävla töntig som mina novischer, så jag stod mest storögt och tittade på. Jag tar inte åt mig någon ära. Det är inte min förtjänst att tonfiskburken kokade och livet lekte. Men om jag nu kunde stå och fånle över hur i helvete man kan vara så lyckligt lottad att svenska staten subventionerar ens kubbspelande och fuldansdansande så gjorde nog novischerna det med. Om jag kände att jag ramlat ner i den enda lilla (bastu-, solensyta-, kvävande-) varma gropen i hela världen, en äventyrsbana av svinbillig cider och klubbar med kletiga golv, en enda enorm fritidsgård med alkoholtillstånd, så kände väl dom precis samma sak?

För om man cyklar vinvinglig genom botaniska trädgården, ser till att sätta sig på tvären med någon olyckligt lottad barförman och käkar semlor på café. Om man går på immiga korridorsfester i Delphi och surrar med stockholmare i februarinattskyliga garage och försöker handla kondomer av något tjugoårigt kassabiträde genom att gestikulerande visa hur man tänker sätta på den. Och om man springer mellan uppställda ytterdörrar och kryssar mellan kulört färgade tekniker och kvider av smärta från lysrörsljuset i PBL-salen en måndagsmorgon, trillar man ofrånkomligen, förr eller senare, dit. Fastän man bara dansar och stapplar och tappar bort skor. Någonstans i tumulten blir man frälst.

Vad har man gjort för att vara förtjänt av att få trängas på soffbord och käka bakfyllebrunch ihop med sina vänner? Människor man träffade för en vecka sedan och som nu sätter ett pekfinger i bröstet på en varje gång stereon vrålar ’du’? Och samtidigt få lära sig hemligheter om kroppen som inte ens forskareliten hade någon koll på för, så, två och en halv vecka sen?

Det är något helt eget och så löjligt häftigt och tursamt lyckost-aktigt att man blir helt salig. Människor blir religiösa för mindre.

Och om man känner att det pirrar i magen av förväntan och om man kommer på sig själv med att fnissa i duschen åt att hela grejen vi har hamnat i är så jävla knasig och tokig och svårt himla rosaskimrande så är man väl där? Det tror jag att novischerna är. För jag har sett hur ögonen tindrar, er urbota iskalla, ascoola, otroligt belevda fasad till trots.  

Ni har cyklat omkull, blivit torsk, välkomnats in.

Och då har ju novischperioden fyllt sitt syfte, hur mycket hår än socialt ansvarig måste slita från tinningarna och hur mycket skadekontroll kommunikationsansvarig än måste ägna sig åt de kommande veckorna.

Var inte rädda. Det ska nog bli folk av dem med. Kanske till och med en och annan duglig läkare. T1or blev de i alla fall. Operationen lyckades, patienten överlevde. Och så vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s