Riktlinjer till T1:or under 2023

Att börja på universitet är ett stort steg för människan men ett litet steg för mänskligheten. Oavsett magnituden av steget kommer ni ställas inför nya utmaningar, men oroa er inte, vägen har vandrats förut. Det finns fotspår att följa. Misstag har redan gjorts. 

Efter att ha sett mina vänners stresshantering det senaste året väcktes några frågor hos mig: hade ett par goda råd inför deras kommande terminer hjälpt dem? Sitter jag på några? Nedan har jag samlat ett antal riktlinjer att följa. Tänk er Folkhälsomyndigheten och hur bra det gick. Vill inte påstå att jag har forskat på ämnet men det hade väl inte de heller? Men ett och annat har jag nog lärt mig, här har ni det, ett gäng nycklar inför era år på läkarprogrammet.

Först och främst namntagg, detta vackra emblem som pryder er bröstficka. Likna det vid medaljer på baler. Utan det är man ju obetydlig och alla vill vi vara någon. Ingen kommer heller glömma ditt namn. Det finns ju alltid tillgängligt att läsa.

Utöver detta behövs det såklart alltid ett stetoskop. Det är också viktigt att det här stetoskopet är dyrt. Bär med er det överallt, framförallt de första terminerna. Det visar inte bara att ni är högpresterande och pluggar till läkare utan också att ni har pengar. Ja eller hade pengar snarare. 

Böcker är också bra att ha. Bokhyllor tycker vi alla om och vad är finare att ha där än åtta olika generationer av the Cell. Kandel från 87 är en personlig favorit, en raritet om man så vill. Tänk dig att du har en dejt hemma och hen råkar se din bokhylla där det finns 40 olika läroböcker som kursledningen rekommenderat. Oj vad du är hemma då. Ja hemma är du ju, men ja ni fattar.   

Slutligen, anteckningar, detta fina konstverk. Viktigt att börja med det tidigt. Tänk om ni blir stora. Tänk om ni vinner ett nobelpris i medicin. Då kanske era anteckningar blir värda ett par hundralappar. Om inte annat kan de fungera som en kontrast till era Louisiana-affisch fyllda väggar. 

Nog om tips, lite får ni ta reda på själva. Det är väl ändå vad universitet är till för. Att lära sig tänka fritt och självständigt. Att inte ta den lätta vägen. Ta er egna väg och glöm allt jag råder er att göra. Eller så glömmer ni förra meningen. Nu börjar det bli jobbigt, vägskäl. Ni klarar det. 

En reaktion på ”Riktlinjer till T1:or under 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s